Over ritueelbegeleiden

Een uniek en persoonlijk afscheid, dat recht doet aan de overledene en de nabestaanden. Dat is waar ik u als ritueelbegeleider bij kan ondersteunen.


Bij belangrijke scharniermomenten kunt u een beroep op mij doen. In deze tijd putten veel mensen niet langer uit de traditie van een kerk. Onze maatschappij is veelkleurig geworden en dat heeft ervoor gezorgd dat we behoefte hebben om volgens eigen traditie en mogelijkheden op zoek te gaan naar een passend ritueel.


Samen met u ga ik op zoek naar wat u wilt en wat bij u past. Daarbij mag u ook denken aan de praktische kant van mijn aanwezigheid: ik zorg voor rust ondanks de drukte en hectiek; ik adviseer, organiseer en help waar nodig.


>> Meer informatie over uitvaartbegeleiding

Rituelen: zo oud als de mensheid zelf

Rituelen bij afscheid zijn van groot belang voor de rouwverwerking. Een ritueel verbindt door dingen samen te doen: lachen, huilen, het glas heffen, een maaltijd houden, gedenken, bidden, zingen en zelfs dansen, een kaars aansteken, met water sprenkelen, met bloemen en foto’s. Een ritueel werkt helend bij verlies, wanneer er afscheid genomen moet worden van iets of van (een dierbaar) iemand. Met een ritueel kan je de dood en het leven vieren. Het maakt ons bewust.


Rouwen is een werkwoord; het doet pijn en het kost tijd. Het is ook mogelijk om na een moeilijke periode nog eens stil te staan bij het leven en sterven van uw dierbare. Denkt u aan de verjaardag, sterfdag, asverstrooiing of bijzetting. Een herdenkingsritueel kan heel intiem zijn maar is ook mogelijk in bredere kring.


Andere scharniermomenten

Als Ritueelbegeleider kan ik nabestaanden begeleiden na een overlijden. Maar ook bij andere scharniermomenten, zoals een emigratie of het beëindigen van een relatie, een geboorte, een jubileum, het bereiken van een bepaalde leeftijd of het vieren van vele jaren samen kan er behoefte zijn aan een ritueel/ceremonie. Er zijn talloze gebeurtenissen te bedenken waarbij we behoefte hebben om, volgens onze eigen waarden, gebeurtenissen te herdenken en die te delen met mensen die ons dierbaar zijn.

Wilt u meer weten? Bel dan of stuur uw vraag via e-mail.
wensballonnen