Over Marie-José Vos-Brinkel

Ik ben zelfstandig Ritueelbegeleider. Geboren in 's-Gravenhage in 1957, woon ik sinds 1986 in Capelle aan den IJssel. Ik ben al ruim 25 jaar echtgenote van Marc Vos en moeder van 3 inmiddels volwassen kinderen. Marc is wijnhandelaar en werkt bij een importeur.


De uitvaartopleiding in Zwolle, die ik in 2008 afrondde, leerde mij alles over de praktische kant van een uitvaart. Het leerde me ook hoe belangrijk het is om er te zijn voor de nabestaanden. Om kennis te hebben en rust en vertrouwen uit te stralen. Ik leerde er ook dat er bij een uitvaart heel veel mogelijk is en dat elk uniek mens een unieke uitvaart verdient.


Buiten de organisatorische kant bij een uitvaart hebben nabestaanden ook te maken met de inhoud van een afscheidsplechtigheid of bijeenkomst, of hoe u het ook wil noemen. Het inhoudelijk vorm geven aan een afscheid blijkt vaak niet eenvoudig. Daarom ben ik mij toe gaan leggen op het vormgeven van een afscheidsviering en de post HBO opleiding Ritueelbegeleiden bij Afscheid sloot daar naadloos bij aan.

In mijn vrije tijd speel ik hobo en speel in een ensemble met andere enthousiaste amateurs. Ook is zingen niet uit mijn leven weg te denken.

Mijn belangstelling voor uitvaartbegeleiding is ontstaan bij de Pauluskerk in Capelle aan den IJssel waar ik sinds 1984 als vrijwilliger werkzaam ben en me bezighoud met onder andere liturgie en Taizé vieringen. Een aantal jaren geleden heb ik bij het bisdom Rotterdam de tweejarige cursus Liturgie gevolgd en in 2009 de cursus Voorgaan bij kerkelijke uitvaarten.


>> Labyrinth als symbool van ons levenspad